Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
 
     
 

Zemeljski plin

Fosilno gorivo zemeljski plin je v čisti obliki brez oblike, barve in vonja. V mešanici z različnimi ogljikovodiki (npr. metan, etan, propan in butan) kot med drugim ogljikov dioksid, dušik in žveplovodik lahko vsebujejo tudi žlahtne pline (npr. helij). Zemeljski plin nastane na podoben način kot nafta in ga zato pogosto lahko najdemo v podzemeljskih nahajališčih skupaj z nafto. V obliki leče se zbira plin nad nafto. Zemeljski plin se nahaja pod velikim pritiskom in zato privre na dan sam od sebe, kakor hitro se odpre rezervoar. Pogosto služijo kot skladišče tudi izrabljena plinska polja za najden zemeljski plin. V nekaterih primerih vsebujejo takšne votline tudi do milijarde kubičnih metrov zemeljskega plina. Plin prispe v industrijske dežele preko plinovodov ali s posebnimi tankerji.

Zemeljski plin je po svoji prvi komercialni uporabi leta 1785 v Veliki Britaniji postal eden od najpomembnejših nosilcev energije. Pokriva okoli 25% svetovnih potreb po energiji. Zemeljski plin pridobiva vedno bolj na veljavi kot pogonsko gorivo za osebna vozila in kot kurilni plin v privatnih stanovanjih. V Evropi se zemeljski plin, ki prihaja iz Rusije ali Velike Britanije, od 70ih let dalje porazdeli preko transevropskih plinovodov.

Največja proizvajalca sta Rusija z 22% in ZDA z 20% svetovnega deleža. Naslednji pomembni proizvajalci so Kanada z 6,8%, Velika Britanija z 3,6% Alžirija s 3%, Indonezija, Nizozemska, Norveška, Uzbekistan, Iran, Argentina, Mehika, Saudska Arabija in Malezija. Največji uvozniki zemeljskega plina so ZDA, Nemčija, Japonska, Ukrajina, Italija, Francija in Belorusija.
Dokazane rezerve zemeljskega plina bodo po izračunih zadoščale za samo še 67 let - ob predpostavki, da se povpraševanje ne zviša. Največji delež teh rezerv se po predvidevanjih nahaja na bližnjem vzhodu.

Cena zemeljskega plina močno korelira s ceno nafte. V Evropi obstaja celo cenovna povezava med ceno zemeljskega plina in ceno za kurilno olje, ker je med posameznimi podjetji za oskrbo malo ponudnikov iz Rusije, Norveške in Holandije. Zloraba tega monopola se lahko prepreči s prilagajanji na aktualne cene na borzi s pomočjo vezave cene in z dolgoročnimi pogodbami.
Najpomembnejši kraj trgovanja z zemeljskim plinom je New Yorški Mercantile Exchange (NYMEX). Zemeljski plin, s katerim se tam trguje je Henry-Hub-Natural in se sklicuje na plin za dobavo, plinovod Henry Hub v Luizijani (ZDA). Tečaj se postavi v ameriških dolarjih na 1 milijon britanskih termalnih enot (mmBtu). Britanska termalna enota ustreza potrebni energijski vrednosti, ki je potrebna za segretje enega funta vode za eno stopinjo Fahrenhajta (1 Btu = 1.055,06 joula).
Naslednje mesto trgovanja za plin je Londonski International Petroleum Exchange (ICE).

Trgovanje se navezuje na zemeljski plin, ki je namenjen za vstop v britansko plinsko omrežje in se obračunava v britanskih penijih na 100.000 termalnih enot (Btu). Energijska vrednost ustreza eni desetini Henry-Hub-Gasa. Obe trgovski središči sta težko primerljivi med seboj, ker sta vezani vsaka na svoj lokalni energijski trg.

Oglejte si diagrame nihanja cen za zemeljski plin.

 
 
 
 
  Ostali energenti:
Etanol, Premog, Uran, Nafta, Bencin, Diesel
 
     
 
ENERGENTI - novice, zanimivosti, dogodki
 
 
 
 
 
( 2010-05-24 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-05-24 ) - Vir: Bloomberg
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-15 ) - Vir: Bloomberg
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-15 ) - Vir: CNN Money
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-15 ) - Vir: Poslovni Dnevnik
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-02 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-01 ) - Vir: Commodities now
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-01 ) - Vir: Financial Times
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-18 ) - Vir: Bloomberg
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-18 ) - Vir: Commodities now
 
 
 
 
 
 
Surovine - svetovni megatrend
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Kako se bo gibala cena nafte v letu 2009
med 60 - 80 USD
med 80 - 100 USD
med 100 - 120 USD
okrog 150 USD
nad 150 USD


Rezultati
 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend